perjantai 11. joulukuuta 2015

11. Luukku

LUUMU-KANELIKAKKU

Piparimurupohja:
  • 150 g piparkakkuja
  • 100 g Valio voita
  • 1 tl kanelia
Täyte:
  • 4 liivatelehteä
  • 2 dl Valio vispikerma
  • 2 prk (200g) Valio maustettua rahkaa luumu-kaneli
  • 1 rkl sokeria
  • 1 ½ rkl mantelilikööriä, esim. Disaronno
Puolukkakastike:
  • 4 dl (200 g) puolukoita
  • n. 2 ½ dl vettä
  • ½- 3/4 dl sokeria
  • 2 tl maissitärkkelystä
Valmistaminen
  1. Murskaa piparkakut monitoimikoneessa tai muovipussissa. Kiehauta voi ja kaneli kattilassa. Nosta levyltä. Sekoita voisulaan piparimurut. Taputtele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (22 cm) pohjalle ja n.3 cm ylös reunoille.
  2. Paista murupohjaa uunin alatasolla 175 asteessa 7-8 min. Anna jäähtyä.
  3. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen n. 5 min ajaksi.
  4. Vaahdota kerma. Yhdistä rahka, sokeri ja likööri. (Halutessasi voit korvata liköörin 2 tl:lla vaniljasokeria.)
  5. Valuta vesi liivatelehdestä. Sulata ne pienessa kattilassa 1 rkl:aan hiehuvan kuumaa vettä. Lisää liivate rahkan joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoitttaen. Lisää kermavaahto.
  6. Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle.Jätä pinta aaltoilevaksi.Peitä kelmulla. Anna hyytyä jääkaapissa n. 4 tuntia tai yli yön.
Puolukkakastike
  1. Mittaa kattilaan puolukat ja vesi. Anna kiehua keskilämmöllä n. 3 min. Purista marjat siivilän läpi. Makeuta mehu sokerilla. Sekoita maissitärkkelys pieneen tilkkaan kylmää vettä. Sekoita puolukkamehuun ja anna kiehua hetkisen. Tarkista maku.  Jäähdytä.
  2. Valuta kastikkeesta raitoja kakkupaloille. Koristele halutessasi tomusokerissa pyöritetyillä kokonaisilla marjoilla tai suklaalastuilla.
Vinkki
Korvaa itse tehty puolukkakastike halutessasi valmiilla karpalo- tai vadelmakastikkeella, esim. Marli.


Resepti tarjoaa Valio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

6 ideaa Venetsialaisjuhlan järjestelyyn

 Venetsijaisia eli kesän päättävä veden, tulen ja valon juhlaa. Juhlitaan elokuun viimeisenä lauantaina.   Jos haluat järjestää ikimuistoise...