Luukku 11


JOULUKORTTIEN HISTORIAJoulukortin kotimaa on Englanti. Eka tunnettu joulukortti painettiin Lontoossa vuonna 1843, ja siitä otettiin noin tuhannen kappaleen painos. Joulukortit saivat nopeasti suosiota ja levisi ympäri Eurooppaa, vaikka Keski- Euroopassa uuden lahjat ja tervehdykset olivat olleet pidempi perinne.
Joulukortti (1922)
Joulukortti vuodesta 1922
1860 -luvulla Saksaan syntyi joulukorttiteollisuus, joka menestyi hyvin ja hallitsi 20 vuotta Euroopan markkinoilla.
Joulukorttien aiheet eivät aluksi olleet kovin jouluista. Tonttujen ja muiden sijaan korteissa oli pitsimäisiä koristeita ja erilaisia kukkasia. Myöhemmin jouluiset aiheet, kuten joulupuuro, tontut ja kynttilät olivat lisääntyneet kortteihin. Nykyisin on suosittu joulukuusi ei ole niin vanha kuin tontut ja kynttilät. Joulukuusen ulkonäkö antaa tietoa eri vuosikymmeniltä ja eri maissa.
Joulukuusi liittyy korteissa perhejouluun tai metsän väen joulunviettoon. Korteissa on nykyään kuvattu erilaisia aiheita, joista talviaiheet ovat yleisimpiä. Useissa nykyajan korteissa on kuvattu joulupukki tai enkeleitä.

JOULUKORTIT TULIVAT SUOMEEN


Varhaisimmat Suomeen tulleet kortit olivat saksalaisia ja ruotsalaisia. Vanhin suomessa lähetetty joulukortti tunnetaan vuodelta 1871.
1920- luvulla Suomessa joulukorttien lähettäminen yleistyi merkittävästi. eniten lähetettiin saksalaisia ja ruotsalaisia kortteja, mutta venäläisiäkin oli liikkeellä. ensin korttien lähettely oli varakkaiden ja kaupunkilaisten tapa, myöhemmin myös maaseudun asukkaat ja työväestö aikoivat lähetellä kortteja.
Joulu on suomen posteille kiireisintä aikaa, sillä suomalaiset lähettävät kortteja eniten joulunaikaan.
Vuonna 2010 suomalaiset lähettivät 47 miljoonaa joulukortteja, keskimäärin noin 50 miljoonaa. niistä noin kymmenesosa eli 5 miljoonaa lähetettiin ulkomaille.
Vuonna 2007 tehdyt tutkimuksen mukaan suomalaiset lähettivät keskimäärin 26 postikorttia vuodessa, joista puolet on joulukortteja.


Lähteet:
Posti

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suosittelen kuolleenmeren kosmetiikkaa

Sinkkuelämää 2019 osa 48

Sinkkuelämää 2019 osa 47