sunnuntai 13. joulukuuta 2020

13. Luukku

Lucianpäivä



Jokainen pitäisi muistaa tämän tarinan ja legendan. Tämän legendan tarina on verinen ja ikävä.

Lucia tuo valoa ja iloa vuoden pimeimpään aikaan, mutta perinteen taustalla olevassa tarinassaon synkkiä sävyjä. Lucian päivää vietetään 13.12. Pyhän Lucian muistoksi.

Lucian legendaon peräisin Sisiliasta Italiastaan. Hän eli 200-luvulla ja oli kristitty, vaikka kristinusko oli Rooman valtakunnassa kielletty. Johtui siitä hänen äitinsä sairastui punatautiin, josta selviytymismahdollisuudet olivat pienet mutta neljä vuoden sairauden jälkeen äidin voimat heikensi.
Lucia sain äitinsä kanssa mennä Cataniaan Pyhäin Agathan haudalle rukoilemaan. Ihme kumminkin tapahtui ja hänen äitinsä parantui, Lucia päätti kääntyä kristinuskoon ja vannoi pysyvänsä neitsyenä Pyhä Agathan tavoin.

Perheen palvelija kertoi Lucian sulhaselle, että Lucia oli jakanut myötäjäiset köyhille ja hän ei minisikää naimisiin tämän kanssa, vaan on kääntynyt kristinuskoon ja menee naimisiin jonkun varakkaan jalosukuisen herran kanssa. Lucian sulhanen oli mustasukkainen ja harhaan johdettu ilmiantoi viranomaisille. Lucia joutui oikeuden eteen ja lopulta toimittiin vietäväksi bordelliin raiskattavaksi. 

Pyhä henki kuitenkin täytti Lucian, ja hän muuttui niin painavaksi, että häntä ei pystytty miesvoimilla siirtämään ja eikä vetohärkiäkin, Lucian pysi järkähtämättä paikoillaan. Jossain hänen kertomuksen mukaan päätettiin polttaa muttei tuli ei kuitenkaan pystynyt vahingoittamaan Pyhän Hengen  täyträmää Luciaa. Mutta loppujen lopuksi hänet surmattiin miekalla teloittamalla.

Lucia-neidon pukuun kuuluvan punainen vyönauha sanotaan symboloi Lucian martyyrikuolemaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

6 ideaa Venetsialaisjuhlan järjestelyyn

 Venetsijaisia eli kesän päättävä veden, tulen ja valon juhlaa. Juhlitaan elokuun viimeisenä lauantaina.   Jos haluat järjestää ikimuistoise...