11 Asiaa, miksi avokado hyvää

NEW on the blog: A guide to healthy fats in your diet!   Photo by Cook Republic
(nutritionstripped.com)

Tiedätkö! Avokado on nimittäin erittäin monikäyttöinen ja terveellinen hedelmä, jota voi laittaa salaattiin tai napostella sellaisenaan tai smoothie joukkoon.

Avokado on terveyspommi. Avokadoja ei kannata skipata ja siihen on monta hyvää syytä syödä.1. Auttaa pitämään painon kurissa
- Avokadossa on runsaasti rasvaa joka on mainio valita lautaselle, sillä se sisältään antioksidantteja ja ehkäisee tulehduksia, mitkä on molemmat linkitetty tutkimuksissa painonhallintaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan avokadoa syövät painoivat vähemmän ja omasivat kapeamman vyötärön kuin avokadoja syömättömät siitäkin huolimatta, että molemmilla syöty energiamäärä oli sama.

2. Suojaa sydäntä 💓
- Avokadon sisältämät rasvat auttavat madaltamaan huonoa kolesterolia ja nostamaan hyvää,  mikä auttaa ehkäisemään sydänsairauksia. Myös avokadon sisältämä kalium suojaa sydäntä ja verisuonia.

3. Auttaa ravintoaineita imeytymään
- Avokadon lisääminen ruokaa voi auttaa kehoa hyödyntämään muiden terveellisten ruokien antioksidantit paremmin.
Ohiossa tehdyn tutkimuksen mukaan avokadon lisääminen salaatteihin ja salsaan auttoi esimerkiksi karoteeneja imeytymään jopa 13 kertaa paremmin kuin ilman avokadoa. Toisen tutkimuksen mukaan taas avokadon yhdistäminen tomaattikastikkeeseen ja porkkanoihin paransi A- vitamiinin imeytymistä.

4. Auttaa ihon hyvinvointia
- Avokadossa on lukuisia iholle hyvää tekeviä ravintoaineita, kuten C-, E- ja B- vitamiineja, ja siksi sitä käytetään myös kosmetiikassa.
Avokadossa vitamiinit ovat hyvin imeytyvässä muodossa. Hedelmän rasva edistää rasvaliukoisen E- vitamiinin imeytymistä.

5. Lihakset 💪
- 100 grammassa avokadoa on 400 milligrammaa kaliumia, hivenen enemmän kuin banaanissa. Kalium osallistuu esimerkiksi nestetasapainon ylläpitoon ja hermoston ja lihasten toimintaan, joten avokado sopii hyvin osaksi liikkujan välipalaa. Nesteenpoistolääkkeet ja paha oksennus- tai ripulitauti voivat aiheuttaa tilapäisen kaliumin puutteen.

6. Syövän ehkäisyyn
- Avokadossa sisältään karotenideja, kasvien keltaisia ja punaisia väriaineita. Karotenoidit toimivat elimistössä antioksidantteina, jotka ehkäisevät solujen hapettumista. Tämä ominaisuus saattaa auttaa ehkäisemään sairauksia, joiden kehittymisen alkuvaiheeseen liittyy hapettumisreaktioita. Tällaisia ovat esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudit ja jotkut syövistä.

7. Auttaa tasoittamaan verensokeria
-Avokado on kuitu pitoisuudeltaan kasvikunnan kärkikastia:
100 grammassa avokadoa on 6,7 grammaa kuitua.
Kuitu sitoo itseensä haitallista kolesterolia ja pitää veren sokerin tasaisena sekä ehkäisee joitain syöpätyyppejä.

8. Verisuonet
- Avokadossa on runsaasti pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa. Se alentaa huonoa LDL- kolesterolia ja vaikuttaa myönteisesti veren sokeri aineenvaihduntaa, sillä se tehostaa insuliinin toimintaa elimistössä. Seurantatutkimuksissa on huomattu, että runsaasti pehmeää rasvaa syövillä on muita pienempi riski sairastua muistisairauksiin.
Avokado sisältään vain vähän omega-3-sarjan rasvahappoa, joten se tarvitsee rinnalleen toisen pehmeän rasvan lähteen, kuten rypsiöljyn.

9. Huolehtii hiuksen hyvinvoinnista
Hiusten kostuttaminen avokadolla kyllästää ne proteiinilla ja vahvistaa hiusten rakennetta.
Sekoita kypsä, kuorittu avokado sekä teelusikallinen vehnänorasöljyä ja teelusikallinen jojoba- öljyä. Levitä pestyihin hiuksiin aina latvoihin saakka ja peitä suihkumyssyllä tai muovipussilla. Anna vaikuttaa 15- 30 minuuttia ja huuhtele huolellisesti.

10. Kivi on terveellinen
- Oho, jotkut syövät myös kiven!
Mutta eivät sentään sellaisenaan, vaan smoothie sekaan jauhettuna. Heillä on mielessään kiven antioksidantit ja kuidut- joita saa toki vähemmilläkin hampaankatkeamisriskeillä.

11. Sopii leivonnaisiin ja ruoanlaittoon
- Avokadon maku sopii myös suklaisiin leipomuksiin. Korvaa aluksi puolet reseptin rasvamäärästä avokadososeella, ja jos maku miellyttää, lisää määrää seuraavalla kerralla.
Myös esimerkiksi pastakastikkeen kerman voi korvata oliiviöljyllä notkistetulla avokadolla. Huomioi kuitenkin, että kuumentaminen vie avokadon pehmeää makua, joten lisää se vasta loppu vaiheessa ja käytä mietoa lämpötilaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suosittelen kuolleenmeren kosmetiikkaa

Sinkkuelämää 2019 osa 48

Sinkkuelämää 2019 osa 47