perjantai 10. tammikuuta 2014

Miten saat aineenvaihdunnan vilkaaksi syömällä ja liikkumalla?


Toisella on nopea aineenvaihdunta ja hento vartalo, toista vaivaa hidas energiankulutus ja pyöreä muodot. Eroista huolimatta jokainen voi sopivilla ruokailutottumuksilla ja liikkuvalla elämäntyylillä vaikuttaa vartalotyyppiinsä.


Elimistön aineenvaihdunnan tehokkuus vaihtelee kellon, liikunnan määrän ja iän mukaan. Noin kello 22 sympaattinen hermosto rauhoittuu ja parasympaattinen herää eloon. Parasympaattinen hermosto hidastaa aineenvaihduntaa ja käynnistää korjaamistoimintoja kehossa. Samasta määrästä ruokaa varastoituu tämän takia suurempi osa rasvakudokseen iltakymmenen jälkeen kuin keskellä päivää.
Aerobinen liikunta nopeuttaa perusaineenvaihduntaa tunneiksi eteenpäin. Poltat siis tehokkaan liikuntatuokion jälkeen enemmän kaloreita nukkuessakin.
 Ikä hidastaa aineenvaihduntaa jonkin verran, mutta enemmän aineenvaihdunta hidastuu liikunnan vähenemisestä iän myötä kuin itse vanhenemisesta.

Syntynyt Lihavaksi?
Kaikilla ei ole yhtä paljon rasvasoluja syntyessään. Jos rasvasoluja on paljon, on vaikeampi pysyä hoikkana. Rasvasolujen määrä kasvaa, jos lihoo jo lapsena. Aikuisiässä kertynyt ylipaino vain suurentaa rasvasoluja. Tutkijat ovat löytäneet lihavuusgeenin. Se aiheuttama hormonieritys johtaa siihen, että aivot eivät tiedosta, milloin vatsalaukku on täysi. Geeni saattaa olla yksi syy siihen, että 95 prosenttia laihduttajista lihoo uudestaan. Hidas aineenvaihdunta on lihavuuden syy alle prosentilla ylipainoisia ihmisistä.  Kaikesta huolimatta on aivan mahdollista pysyä normaalipainoisena. Elintavat ratkaisevat.

Laihduttaminen lihottaa!?

Jatkuva laihduttaminen vähäkalorisella ruokavaliolla hidastaa perusaineenvaihduntaa. Lihaskudos kuluttaa enemmän kaloreita kuin rasvakudos, levossakin. Ainoat tavat vauhdittaa perusaineenvaihduntaa ja laihduttaa  pysyvästi ovat liikunnan lisääminen ja  kiinteän lihasmassan kasvattaminen painoharjoittelulla.

Lihavat elintavat

Jos viettää vapaa-aikansa löhöämällä, on turha syyttää geenejä. Televisiota katsellessa tajunnantila laskee tuntuvasti ja  se hidastaa aineenvaihduntaa. Lihaviin elintapoihin kuuluu myös runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio. Rasva varastoituu kehossakin helpoiten rasvana. Maku mieltymykset syntyvät varhaisessa vaiheessa. Jos lapsi tottuu pehmeään ruokaan, hän ei ehkä pidä näkkileivästä aikuisenakaan. Samalla tavalla vihannespitoinen, rasvaton ruokavalio ei välttämättä tyydytä aikuista, joka on kasvanut makkaralla.

Älä kasvata lasta pullukaksi

Lasta ei kannata pakottaa syömään lautasta tyhjäksi. Se häiritsee syömisen normaalia säätöä. Lapsi oppii syömään tyydyttääkseen jotakin muuta kuin nälkään. Toinen kompastuskivi on herkkujen käyttäminen lohdutuskeinona. Jos ihminen oppii jo pienenä syömään suruunsa, hän jatkaa sitä  aikuisenakin.

P.S.  Koskaan ei ole myöhäistä keventää! ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sinkkuelämää 2019 osa 46

💘Sielunkumppani 💘 Mistä sielunkumppanuudesta on tarkalleen ottaen kyse, ja onko meidän kaikkien kohtalona tavata oma sielunkumppan...