torstai 27. huhtikuuta 2017

Foam Roller

Hierova pilatesrulla
Kuva: Budgetsport


Putkirulla eli foam roller sopii erinomaisesti liikkuvuusharjoittelun ja lihashuollon itsehoitovälineeksi. Putkirulla on itsehierontaan sopiva putki, joka on päällystetty vaahtomuovilla. Putkirullan käyttö on yksinkertaista ja ikään kuin kaulimella painamista lihaksistoon.

Putkirullan teho perustuu lihaskalvojen jännityksen laukaisemiseen golgin jänne-elimen toimintaa inhiboimalla. Golgin jänne-elin sijaitsee lihasten ja jänteiden liittymäkohdisa ja sen päätehtävänä on suojella lihaksia ja niiden sidekudoksia liian suurtenkuormien aiheuttamilta vammoilta. Golgin jänne-elin aistii tietoa lihaksen jännitys- ja venytystilasta välittäen tietoa keskushermostolle. Jos lihakseen tulee liian suuri kuormitus, Golgin jänne- elin käskee keskushermostoa rentouttamaan kyseisen lihaksen pyrkien suojelemaan sitä vammautumista.

Putkirullauksella annetaan lihakselle painetta, jotta saataisiin rentoutusrefleksi aikaiseksi. Venynyyttä ja liikkuvuutta rajoittaakin usein kireä ja paksuuntunut lihaskalvo ja putkirullauksella saadaan venytettyä myös lihaskalvoa.

Putkirullausta kannattaa käyttää ennen harjoituksia aktivoimaan lihaksia sekä palauttavana ja huoltavana toimenpiteenä harjoituksen jälkeen muun lihashuollon yhteydessä. Putkirullaus kannattaa aloittaa kireimmistä ja isoimmista lihasryhmistä jatkaen rullausta pienempiin lihasryhmiin:
Yläselkä, pakarat, lonkankoukistajat, reidet (etu- ja takaosat) ja reiden ulkosivun iliotibiaalinen kalvorakenne sekä pohkeet on helppo käsitellä rullalla.

Kehon painona rullan päällä säätelemällä voit vaikuttaa paineeseen. Kymmenkunta edestakaista rullausta riittää peruskäsittelyyn ja jumialueille voi tietysti rullailla kauemminkin. Rullauksen jälkeen venyttelykin sujuu paremmin, kun kireät lihaskalvot ovat antaneet periksi.


Teksti:

Aktiiviliikkujan venyttely-tekniikka

- Putkirulla on todella kätevä avata jännitystä lihaksista vaikka treenien jälkeen tai sopii lämmittelyksi :) Suosittelen lämpimästi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

60 ideaa mitä pitäisi tehdä, kun täyttää täydet 30 vuotta?

Kuva: Pixabay Valitse itsellesi 30 asiaa, jonka varmasti haluat toteuttaa ja tehdä, kun täytät täydet 30 vuotta. Ja on sellaista ai...