Lihasten kasvattamiseen tarvitaan treenin lisäksi oikeita ravintoa. Kuten proteiinin ja animohappon lähteitä sekä vitamiinit on syytä syödä treenin jälkeen. Lihakset eivät muuten kasva, jos ei syö sellaisia ravintoa jossa on paljon proteiinia, animohappoa, kuitua, energiaa, vitamiinia jne.
Pelkällä suklaapatukalla ja epäterveellisellä ruasta ei saa lihasta kasvamaan vaikka kuvittelee!
Ravintoarvion avulla pystyy katsomaan kuinka paljon proteiinia 100 g ja rasvaa kyseissä tuotteessa on? Sehän ei ole vaikeaa katsoa tuotteen taakse katsoa.
Kana & kalkkunaPelkällä suklaapatukalla ja epäterveellisellä ruasta ei saa lihasta kasvamaan vaikka kuvittelee!
Ravintoarvion avulla pystyy katsomaan kuinka paljon proteiinia 100 g ja rasvaa kyseissä tuotteessa on? Sehän ei ole vaikeaa katsoa tuotteen taakse katsoa.
Kana ja kalkkuna ovat hyviä proteiinin lähteitä, ja niitä syödään Suomessa enenevässä määrin. Kanan ja kalkkuna sisältävät vain vähän rasvaa, ellei sitä lisätä ruoan valmistusvaiheessa.
Täysjyväviljat
Maitotuotteet ja lihoista saa proteiinin lähteitä ja kyllä täysjyväviljoissa on yllättävän paljon proteiinia. Leipähyllyiltä on hyvä valita täysjyväisiä vaihtoehtoja. Täysviljoista saa kuitua kuin sämpylöistä ja muista leivistä.
Herneet & pavut
Monet herneet ja pavut ovat erinomaisia kasvikunnan proteiinin lähteitä. Palkokasvit ovat erityisesti kasvissöjien suosiossa, mutta sekasyöjienkin kannattaa suosia niitä, sillä niissä on paljon proteiinia ja vähän rasvaa.
Kala
Kala sisältään paljon proteiinia. Proteiinin lisäksi kalassa on hyvä rasvanlähde, koska kalan rasvasta suurin osa on terveellistä pehmeää rasvaa. Kala-ateriasta saa kaupan päälle reilusti hyviä omega-3-rasvahappoja. Kalaa kannattaa syödä pari kertaa viikossa.
Soijapapu
Soijapavut on kasvikunnan tuotteista paras proteiinin lähde, sen sisältään sopivassa suhteessa kaikkia ihmisten tarvitsemia aminohappoja. Soijapavuista valmistetaaan erilaisia ruoanlaittotuotteita, kuten soijarouhetta.
Naudanliha
Naudanliha on erittäin proteiinipitoista ruokaa, joka tukee lihasten uusiutumista ja kasvua. Lihassa on myös enemmän rautaa kuin esim. Broilerissa. Elimistö tarvitsee paljon rautaa pystyäkseen tuottamaan hemoglobiinia, joka puolestaan auttaa verta kuljettamaan happea.
Kinkku & juusto
Kinkku ja juusto sisältään runsaasti leusiinia, haaraketjuista aminohappoa, joka ehkäisee erityisen tehokkaasti lihaskudoksen hajoamista ja stimuloi sen rakentumista vaikuttamalla lihaksen kasvussa tarvittaviin kantasoluihin.
100 g sian- ja naudanlihaa sisältää noin 22 grammaa proteiinia, ja lihan proteiinikoostumus on monipuolista.
Maitotuotteet
Proteiini on lihasten rakennusainetta,ja treeni lisää sen tarvetta. Proteiini auttaa lihaksia pysymään kunnossa ja kasvamaan. Varsinkin heraproteiini sulaa elimistössä nopeasti ja päätyy siksi viipymättä lihasten käyttöön.
Maidon proteiini on laadukasta,sillä sen pääasialliset proteiinit, keseiini ja heraproteiini, sisältävät runsaasti kaikkia elimistölle välttämättömiä aminohappoa.
Kanamuna
Kanamunissa on runsaasti arginiini-aminohappoa, joka edistää elimistön ruokahalunsäätelyhormonien tuotantoa ja ruuansultatusta. Arginiini auttaa välttämään sudennälkää treenin jälkeen.
Monikäyttöinen kanamuna on mainettaan parempi proteiinin lähde,sillä sen merkitys kolesteroliarvojen kannalta ei ole yhtä oleellinen kuin ruokavalion rasvan laadun merkitys. Lisäks kananmunan sisältään proteiini on hyvin imeytyvää, samoin kuin maitotuotteiden ja soijapapujen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti