sunnuntai 5. elokuuta 2018

Mistä saat terveellisen motivaation?

Kuvahaun tulos haulle motivaatio terveelliseen elämään
Kuva: terve.fi

Mistä saat motivaatiota? Mistä saisi energiaa? Millä keinolla aloitan liikunnan?

Ihmisillä on oma mielipide terveelliseen elämätapaan mutta sehän vaatii itsekuria oman terveyden kannalta tai pyytää vaikka apua! Motivaationa saadaan itseään irti mitä elimistö tarvitsee. Lääkärit, tutkijat, valmentajat, fysioterapeutit ovat erityisesti huolissaan ihmiset välttelevät terveellisen elämästä ja jäävät miettimään mikä on syy, ettei oma terveydestä ja hyvinvoinnista pidä huolta kuin pitäisi!

Ymmärtävää seikka kuuluu Suomessa olevia ihmisiä jotka kärsivät hirveästi uupuneesta, unettomuudesta, stressiä, ei ole energiaa, on syönyt huonosti, syö mitä sattuu, oma pää ei oikein toimi, masentaa, laiska vaikka mitä me valitamme!
Voiman puute ei todella huomaa heinätöissä tai tuvan siivouksissa tai muissa töissä, sillä koneet huhkivat puolestamme. Motivaatiossa tietenkin muistaa kroppamme on kuitenkin tehty liikkumaan aamusta iltaan, eikä evoluutio ole vielä ehtinyt sopeutumaan kehoamme nykyiseen tilaan, istuvaan elämänmenoon.

Yleisen käsityksen mukaahan terveyden menettäminen johtuu nimenomaan huonoista elintavoista ja vääränlaista ravitsemustottumuksista. Koko ajan esitetään vähän uudenlaisia painotuksia asioita, jotka nakertavat terveytämme. Viime vuosien aikana on nostettu esiin istumisesta aiheutuvia haittoja. Uusimman tiedon mukaan erityisen haitallista terveyden kannalta on istuminen, erityisesti television ja tietokoneen katselu on yksi esimerkki siitä.
Kuvahaun tulos haulle terveellinen ruokavalio
Kuva: kuntoplus.fi
Motivaatio kuuluu terveelliseen elämään. Vaikka me kaikki tiedämme, liikunta on terveellistä ja elimistöllemme elinteho. Motivaatiossa tarvitaan sopiva energiataso ja terveellinen ravinto. Joillakin elämässä selviää nykyään helposti nappia painaa tai kahvasta kääntämällä.

Motivaatiossa kuuluu terveellinen ruokavalio, harrastus, hyvää energiaa ja itsetuntoa. Ravitsemus on äärettömän monimutkainen kokonaisuus, josta on vaikeaa tiivistää lukupakettia. Vaikka aineenvaihdunnan toiminta tunnetaan pääpiirteissään hyvin, monista ravintoon liittyvästä yksityiskohdista ja säätelymekanismeista tiedetään vasta kovin vähän.
Yksi asia kuitenkin tiedetään varmasti: mikään hormoni-, solu- tai säätelyjärjestelmä elimistössä ei toimi irrallaan muista. Lihavuus ei ole yhden geenin tai aineen tai ilmiön vaikutusta. Soluissa tapahtuu joka sekunti miljoonia energian kuluttamiseen ja varastointiin liittyviä toimintoja.

Näillä esimerkki ruualla saa paljon energiaa ja jaksamiseen! 😍 😊

Liikunnalla on fyysisiä hyötyjä, mutta myös henkisiä ja jopa sosiaalisia hyötyjä. Liikunnasta saat hyvän olon tunteen ja kehosi rentoutuu. Treenin jälkeen pää toimii selkeämmin ja henkinen vireystila nousee.
Jokainen tietää, että säännöllinen liikunta ehkäisee sairauksia ja lisää yleistä hyvänolon tunnetta, kunto kohoaa ja mieli on pirteä. Järkevää olisi harrastaa liikuntaa säännöllisesti ympäri vuoden ja välttää pitkiä liikkumattomia jaksoja.

Liikunnan aloittaminen:

1. Suunnittelu
Suunnittele liikuntasuoritteet viikkokalenteriin etukäteen.. Kuluvalla viikolla suunnittelet jo seuraavan viikon aktiviteetit. Vielä parempi jos voit suunnitella muutaman viikon etukäteen. Siten olet etuajassa varannut niille jo aikaa ja niiden toteutuminen on todennäköisempää.

2. Aloita malttilisesti.
Jos liikunta on ollut kauan taka-alalla niin aloita kevyesti. Joka tarkoittaa 2-3 kertaa viikossa reipas 30 min-1h kävely tai esim. pyöräily ulkona. Sen lisäksi, että se tekee hyvää keholle, tekee se hyvää myös mielelle.
Ajatukset kirkastuu ja olo rentoutuu happirikkaassa ilmassa. Siitä tulee ihanan freesi olo kun käy heittämässä lenkin pikkupakkasella tai kesällä aamusta tai illasta. oikealla pukeutumisella mikään sää ei ole este. Mutta jos vettä tulee vaakasuoraan ja ajatus ulkona olemisesta saa naaman ruttuun niin kävellä tai pyöräillä voi myös kuntosaleilla. Tänä päivänä löytyy vaikka millaisia aerobisia laitteita.

On esimerkiksi:
juoksumatto
crosstrainer
porraskone (jos on)
kuntopyörä
soutulaite

Niistä on helppo lähteä liikkeelle.

3. Haasta itseäsi hiljalleen
Kävele esimerkiksi joka kerta 5 min kauemmin kuin viimeksi, kävele astetta reippaammin kuin viimeksi, lisää asteittain lenkkimääriä viikkoihin, lisää kävelyyn mukaan kevyttä hölkkää, vaihda askel juoksuun tai tee pieniä spurtteja. Näitä ei siis tarvitse tehdä kerralla mutta ajan kanssa viikoittain/ kuukausittain haasta itsesi lisää. Täten kehosi saa hiljalleen kovempaa rasitusta ja kuntosi kohenee tasaisesti ylöspäin.

4. Hyödynnä hyötyliikunta!
Kävele kauppaa, kävele töihin, valitse portaat hissin sijaan, jätä auto kauemmas parkkiin, seiso työpäivän aikana, leiki lasten kanssa ulkona, siivoa useammin, tee puutarhatöitä, pilko klapeja jne.
Kuva:tikis.fi
Kuvahaun tulos haulle motivaatio terveelliseen elämään
5. Pyydä kaveri mukaan.
Lenkille tai kuntosalille. Yhdessä on hauskempaa, Lenkki menee huomaamatta kun saat samalla purkaa ja puhua ystävän kanssa. Parannatte yhdessä maailmaa samalla kun liikutte. Kutsun näitä "juorulenkeiksi".

6. Ryhmästä lisää tsemppiä tekemiseen.
Jos kaverisi ei lähde mukaan niin lähde kokeilemaan kuntosalien ryhmäliikuntoja. "kun noikin jaksaa niin mäkin jaksan"- pieni ryhmäpaine persuksissa on vain hyväksi. Tunneilla käy aivan KAIKEN tasoisia liikkujia, sinne sekaan vaan!

7. Uskalla pyytää apua.
Jos et tiedä mitä tehdä tai miten tehdä niin pyydä apua. Palkkaa oma, henkilökohtainen personal trainer. Hän on avain siihen, että opit kaiken olennaisen ja etenet elämäntapamuutoksessa toivomallasi tavalla. Hyvä pt ymmärtää sinun lähtökohdat ja suunnittelee tarpeidesi sekä kykyjesi mukaan sinulle ravinto ja kunto-ohjelmat. Hän uskoo sinuun silloinkin kun usko itseen loppuun.  Tällä investoinnilla on vain positiivisia vaikutuksia omaan tekemiseen.
Koska maksat pt:n palveluista ja neuvoista on paljon todennäköisempää että otat neuvot vastaan ja toimit ohjeiden mukaan. Tuloksia syntyy takuuvarmasti! Ja ei, sinun ei tarvitse olla millään "superdietillä" ja treenata viittä kertaa viikossa.

8. Löydä se sinun juttu.
Kun harrastat jotain sellaista mistä nautit ja mikä saa sinut hyvälle tuulelle niin sitä haluaa tehdä aina vain. Sitä ei edes ajattele liikuntana. Se on sinulle ennemminkin hyvän olon lähde. Se voi olla mitä tahansa kuten esimerkiksi ryhmäliikunta, kuntosali, tanssi, jooga, lenkkeily, golf, hiihto, uinti, ratsastus, pyöräily, taistelulajit, erilaiset pallolajit jne... mitä tahansa muuta kuin paikallaan olemista. Vain kokeilemalla eri lajeja löydät sen mikä saa sinut koukkuun!

9. Aseta tavoite joka on realistinen ja toteuttavissa.
Älä havittele kuuta taivaalta vaan aseta itsellesi sellainen tavoite johon tiedät pystyväsi kun vain annat sille aikaasi. Näet vaivaa ja teet töitä sen eteen. Pidä motivaationa yllä esimerkiksi muutoskuvien, mittausten sekä saavutettujen tuloksien seurannalla. Aseta myös pienempiä välitavoitteita ja niille aikarajoja ettei homma jää ilman vaan "killumaan".

10. Muista miksi:
" Jos sinulla ei ole aikaa eikä rahaa huolehtia terveydestäsi nyt, niin tulevaisuudessa sinulla pitää olla aikaa ja rahaa sairastaa" - siksi.

1 kommentti:

  1. Moikka! Taisit olla minun kanssani samalla kurssilla. Pidin silloin jo sinun kirjoitustavastasi. Löydettyäni blogisi sain motivaatiota elämääni. Olet hyvin inspiroiva nainen. Jos haluat keskustella lisää kanssani itsetyydytyksestä ja intohimosta löydät minut facebookista...toivottavasti taukosi siellä loppuu pian.

    VastaaPoista

6 ideaa Venetsialaisjuhlan järjestelyyn

 Venetsijaisia eli kesän päättävä veden, tulen ja valon juhlaa. Juhlitaan elokuun viimeisenä lauantaina.   Jos haluat järjestää ikimuistoise...