torstai 31. tammikuuta 2013

Tupakointi

Tupakoinnista voi jäädä riippuvaiseksi. Vaikuttava aine on nikotiini, jota on kaikissa tupakkatuotteissa. Mitä nuorempana tupakoinnin aloittaa, sitä vaikeampi siitä on päästä eroon. Suurin osa tupakoitsijoista on riippuvaisia jo ennen kuin he ovat täysi-ikäisiä. Vuonna 2005 suomalaisista 14-18- vuotiaista tytöistä 23% ja pojista 22% tupakoi säännöllisesti.  Mitä pikimmin tupakoinnin lopettaa, sen paremmat mahdollisuudet elimistöllä on toipua tupakoinnin haitoista.

Tupakointi ei ole järkevää

·         Jo yli 50 vuoden ajan olemme tienneet tupakoinnin aiheuttavan syöpää. Mutta sen lisäksi tupakointi aiheuttaa monia muitakin sairauksia esimerkiksi sydämelle, hengityselimiin ja aivoihin. Tupakointi yhdistetään lukuisiin sairauksiin.
·         Tupakointi tappaa ja lyhentää odotettua elinaikaa kahdeksalla vuodella.
·         Nuoret tupakoijat sairastavat helpommin kuin muut ikätoverinsa.
·         Tupakointi käy myös kalliiksi. Jos poltat 20 savuketta päivässä, tekee lähes 1 500 euroa vuodessa. Ajattele mitä sillä rahamäärällä voisi tehdä!

Sinäkin pystyt siihen
Mitä kauemmin olet polttanut , sitä vaikeampaa lopettaminen on. Tupakoinnin lopettaminen on kuitenkin aina kannattava teko!
·         Et ole yksin. EU:n Help!- kampanja http://help-eu.com antaa käytännön vinkkejä lopettamiseen sekä hyviä linkkejä, joissa voit testata muun muassa riippuvuutesi.
·         Lopettaminen voi olla vaikeaa, mutta niin kuin miljoonat entiset tupakoijat ovat osoittaneet, se on mahdollista. Nikotiini aiheuttaa voimakasta riippuvuutta – tahdonvoimaa on oltava, jotta lopettaminen onnistuu. Ensimmäiset päivät ovat vaikeimpia, mutta tilanne helpottuu muutamien päivien päästä. Vierotusoireita ovat muun muassa ärsyyntyminen, univaikeudet ja levottomuus.
·         Jos olet vakavasti riippuvainen ja polttanut useiden vuosien ajan, voit harkita esimerkiksi nikotiinikorvaushoitotuotteiden käyttöä.  Niiden avulla voit helpottaa vierotusoireita. Kavereiden ja läheisten tuki on tärkeä voimavara lopettamispäätöksen tehneelle. Apua saat myös terveydenhoitajalta tai lääkäriltä.



En ole koskaan polttanut ja maistanutkaan tupakkaa mutta en pyri sellaiseen koukkuun! Koska olen ylpeä itsestäni ja en halua pilata omaa elämääni tupakan tähden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

6 ideaa Venetsialaisjuhlan järjestelyyn

 Venetsijaisia eli kesän päättävä veden, tulen ja valon juhlaa. Juhlitaan elokuun viimeisenä lauantaina.   Jos haluat järjestää ikimuistoise...